vruchtbare grond en biodiversiteit

Op steeds meer plekken in Nederland ontstaan voedselbossen en eetbare natuurtuinen. En dat is harder nodig dan ooit! De bodem in Nederland en de rest van de wereld raakt steeds verder uitgeput. Biodiversiteit verdwijnt als sneeuw voor de zon. Met het veranderende klimaat kent ons land steeds extremer weer: meer overstromingen en langere periodes van droogte. Een bosachtig ecosysteem is weerbaarder tegen weersextremen en beschermt de bodem tegen uitdroging en bodemerosie door wind en water. Ook biedt ze beschutting en voeding voor flora en fauna waardoor biodiversiteit kan groeien.

proeven en beleven

Voedselbossen en eetbare natuurtuinen versterken niet alleen de bodem en biodiversiteit. Ze leveren ook allerlei lekkere eetbare en andere bruikbare producten op. Daarnaast bieden ze mensen een aangename plek om te vertoeven. Wandelen, vruchten plukken, noten rapen, vogels spotten, mediteren: er is van alles te doen. Beleving van zien, proeven, luisteren, ruiken en zelfs voelen versterkt de band tussen mens en natuur. Voedselbossen sluiten goed aan bij de trend dat steeds meer mensen zoeken naar natuurbeleving dichtbij huis en de groeiende behoefte aan lokaal geproduceerd voedsel.

ontmoeten, leren en ontdekken

Een voedselbos of eetbare natuurtuin biedt ook ruimte voor allerlei vormen van ontmoeting en interactie met omwonenden. Denk aan mogelijkheden voor het volgen van workshops, oogstdagen, aanplant dagen, natuureducatie voor scholen of zelfs opleidingen tot voedselboswachter (een nieuw type boer annex groenbeheerder).

Wil je als particulier of organisatie zelf een voedselbos of eetbare natuurtuin (laten) ontwikkelen, bijvoorbeeld op eigen grond, als buurtinitiatief of als onderdeel van een schoolplein? Lees dan hier verder!


“It’s the little things that citizens do. That’s what will make the difference. My little thing is planting trees.”
— Wangari Maathai